Anime İncelemeleri,AMV paylaşımları,OST ve Opening ayrıcalıkla Çeşitli Wallpaperlar teması altında paylaşım yaptığım Bloguma Hoşgeldiniz.

4 Ocak 2016 Pazartesi

Biraz Japon Kültürü ^^

Herkese merhaba AniMania ziyaretçileri,aslında yeni yazım başka bir anime hakkında inceleme yazısı olacaktı,ancak ben biraz kültür öğrenmekten bir şey olmaz diyerek size Anime ve Manga kültürünün çıktığı yer olan Japonya hakkında kısa bir kültür fırtınası serüvenine sokacağım,hazırsanız okumaya başlayabilirsiniz ^^


Dış dünyaya görücü gözüyle bakan bir insan bile Japonlar hakkında az bilgi birikimine sahiptir,yarışmaları olsun,tapınakları olsun,yemekleri olsun ve hatta ''Çekik gözlüler,ORAMA BURAMA GOR'' laflarından bile azda olsa Japonları tanırlar.

Japonya doğu Asya'da bir ada ülkesidir,bayrağını ise yanda görebilirsiniz,bayrağın anlamı ise bir ayrı güzeldir,kırmızı daire ülkeden doğan Güneş'i temsil ediyor,ülkenin adı ''Güneş'in kaynağı'' anlamına gelen Japonya da güneş çok önemli bir yere sahip diyebiliriz dostlar.



Peki konumuz olan ''Japonların kültürü'' kısmına gelelim ^^


Günlük Yaşam Kültürleri ve Özellikleri

Öyle bir insan yapısından bahsediyoruz ki Japonlar hiçbir insana direk ''Hayır'' diyemezler,onun yerine;

"kangaete mimasu" ("bu konuyu bir düşüneyim")

"zensho shimasu" ("bu konuda ne yapabileceğime bakacağım")

"saa...sore wa chotto..." ("hmm, sanırım bu pek kolay olmayacak") şeklinde sözler kullanırlar.


Hepimizin yakından tanıdığı ve bazılarımızın karıştırdığı Selam verme şekillerine geçelim,Japonlar genelde selam vermek için ojigi (Başını hafif öne eğerek selam verme) hareketini yaparlar,kullanım alanları,özür dilerken,selam verirken,teşekkür ederken,ayrılırken olduğundan oldukça kullanışlıdır,meraklısı için örneklerimizi verelim hemen;

"Günaydın" ("Ohayou"),
"Merhaba" ("Konnichiwa"),
"Teşekkür ederim" ("Arigatou"),
"Allahaısmarladık-güle güle" ("Sayonara") veya
"Özür dilerim-Pardon" ("Sumimasen") derken yapılır.



İşte temsili bir Ojigi resmi.












Günlük yaşamlarında birçok kural ve kültür barındırır,bunları yazmakla bile bitiremeyiz,ancak günlük yaşam maddesine son vermek şuan iyi bence.


Ev Kültürleri ve Özellikleri

Japon evleri bana hep çekici gelmiştir,neden bilmiyorum ama bir kaç şey söylemek gerekirse,ahşap desenli küçük ve ferah olmaları,yattıkları yerden tutun ve masalara kadar bence her şey çok şirin ve göz açıcı,insan rahatlıyor diyebilirim.

Eee Japonlardan bahsediyoruz,tabi ki evlerinde de çeşitli olgular olacak,öncelikle size klasik bir Japon evi görseli göstermek isterim,yandaki görsele bakın,ne kadar güzel değil mi? İnsanın oturup hiç kalkmak istemesi gelmez ki,neyse neyse konumuza geri dönelim ^^

Japon evlerinin içine ayakkabı ile girmek çok büyük bir saygısızlıktır,evet doğru. Bu sebeple eve girince giriş kapısının önünde bulunan boşlukta ("Genkan") ayakkabılarınızı çıkarın ve ev sahibinin size vereceği terlikleri giymeniz en iyisi olacaktır.

Tatami döşeli geleneksel Japon odalarına terlikler çıkarılarak girilir ve ne bu odaların kapı eşiklerine ve ne de tatamilerin kenarlarına basılır.Tuvalete girerken de ev içi terlikleri çıkartılarak sadece tuvalet için olan terlikler giyilir (Küçük küçük türklere benziyor ya).


Japon Yemek Kültürü


Ah şu Japonlar yok mu,yemek kültürleri neredeyse bazı küçük uygarlıklardan bile daha geniş bir yapıya sahip,haklarını yememek lazım yemekle sanatı mükemmel şekilde birleştiriyorlar ve buna önem veriyorlar.

Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır. Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini, lezzet tercini, estetik anlayışını, hayat biçimini vb. gösteren ögelerden biridir.

Japon mutfağı deyince insanların ilk aklına gelen sushi olur fakat aslında, tempura, sukiyaki, udon, okonomiyaki, soba, ramen vb. yemekleri ile çok çeşitli ve zengin bir mutfaktır.

Şimdi size benimde yediğim ve beğendiğim 3 yemeği sunarak bu Japon Kültürü başlığını bitireceğim.







Pirinç Pilavı (Gohan)

Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan), natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir. Japon pilavı yağ, tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir.


Ramen

Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım. Aslen Çin’den gelmiştir, fakat Japonya’da o kadar popülerleşmiştir ki Japon mutfağının vazgeçilemez bir parçası olmuştur.




Onigiri

Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam. Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.


Anime ve Manga Kültürü


Blogumunda teması olan ve japonya denince akla gelen en büyük iki etmen,Anime ve Manga ^^

Manga birebir çizgi romandır,okunuşu değişiktir diğer amerikan vari çizgi romanlar gibi okunmaz,animelerin çoğu mangalardan çıkartılır,fakat kendine bağımsız animelerde vardır,anime bildiğimiz animasyon,yani yapımı bakımından hiçbir fark yok,fakat dediğimiz gibi kültür o kadar önemli ki vurgulandığı her yerde her şeyi değiştirip mükemmel yapabiliyor,animasyonlarına kattıkları kültür ve eklentiler animelere hayat verir,örnek vermek gerekirse bir anime karakteri;

1.Büyük gözlere sahiptir.
2.Küçük burunları olur.
3.Aynı şekilde ağız yapılarıda küçük olabilir.
4.Uzun bacaklar olur.


Maddelerdeki normal bir tiplemedir,animeye ve konusuna göre değişebilir,Japonların kendilerine has tarzıyla ürettiği çizgi film ve çizgi romanlar dünyaya kültürlerini yaymak için âdeta birer araca dönüşmüş durumda. Amerika’nın Hollywood’a yüklediği misyonu anime & manga ile  başardılar diyebilirim.



Evet okurlar,bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım,hepimiz biliyoruz ki Japon kültürü kesinlikle bu kadar kısa değildir,ben sadece genel bir bilgilendirme yapıp biraz kültür şoku yaşatmak istedim ^^ Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim,kendinize iyi bakın ^^




















0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © AniMania

Tasarım: Anders Noren | Blogger Temaları: NewBloggerThemes.com | Türkçeleştirme: Karamsar Temalar